Етикети

четвъртък, 15 март 2012 г.

Торта КАЛИНКА

Тази торта е по рецептата за Портокалова торта, но само с ванилов крем. И към ваниловите пандишпанови блатове има добавени счукани орехи. Иначе аромата на портокалови корички, съчетано с Голди микс крема е направо невероятно изкушаващ.
Тортата ще пътува утре за Атина. Много се притеснявам дали ще стигне читава чак  до там.  Дано всичко да е наред. Кремчето е стегнато  и са надявам да не се разтече, ако ли пък не, нали е снимана, показваме снимката, да видят хората каква е била и изяждаме тортата с лъжици :)))



сряда, 7 март 2012 г.

Портокалова торта




Пандишпанов блат
5яйца
10с.л.захар
10с.л. брашно
1ч.л. бакпулвер
Белтъците се разбиват на сняг със захарта, добавят се жълтъците и постепенно брашното и бакпулвера. Разделя се на 2 части и се пече в тортена форма с диам. 26см

Какаов блат
1ч.ч. брашно
1ч.ч. захар                 
1ч.ч. счукани орехи
1ч.ч. кисело мляко с 1ч.л.сода бикарбонат
3 яйца
4 с.л. какао
Разделя се на 2 части и се пече във форма 26см

Шоколавов крем
3пак. Крем Оле на д-р ЙОТКЕР шоколад, разбити в
1л. прясно мляко, добавя се
200 гр. разтопен натурален шоколад и
1 пак. желатин, накиснат и след това разтворен на водна баня в малко вода
Сладко от портокалови корички на вкус

Ванилов крем
300мл прясно мляко с крем Голди микс /или какъвто харесвате ванилов крем/ и добавяме подсладена сладкарска сметана на вкус
Сладко от портокалови корички

Тортата се сглобява във форма първо пандишпанов блат, крем шоколад, после какаов блат, крем Голди микса, какаов блат, шоколадов крем и накрая пандишпанов блат. Измазва се с шоколадов крем и се залива с разтопен шоколад, разреден с малко олио. Украсява се с резени портокал и кафява захар. Портокала се топи в Кристалина за запазване на  цвета и за по-добър  вкус.

Пандишпановите блатове се сиропират с по 1ч.ч. прясно мляко, а какаовия блат с по 1к.ч. кафе.

Получи се една невероятно сочна, ароматна и апетитна торта, опитайте! Добър апетит! 



А ето още една торта, правена по същата рецепта, но с добавени и други плодове.






Gothic fashion

В тази своя публикация бих искала да ви представя тортата, с която участвах в Тортено предизвикателство на тема Мода във форума на БГ Мама.
 Относно идеята, преди време исках да направя кошница с цветя в тази форма – висока и разширяваща се нагоре , но тортата ми трябваше за повод и реших да не рискувам. Така че сега реших да опитам, но във вид на шапка. Тук предизвиках себе си относно конструктивната част, още повече, че всеки блат е добре сиропиран и се разпада лесно. Предизвиках себе си и с това да съчетая цветове, които почти никой не съчетава в реалния живот. Лилаво, червено и зелено за мен са ужасна комбинация, но мисля, че успях да се справя с това предизвикателство, да докарам до вид, в който да може да се възприеме съчетанието. Обувка правих за първи път, така че и тук за мен беше интересно, а мацката вързах за тока на обувката, сякаш е  пленница на модата.  Момичето няма лице, а само малко носле и после с инструмент маркирах две чертички за очи и една за уста и стана интересно, но колкото и да снимах отблизо снимката все не се получаваше ясна. За капак пльоснах обувката върху шапката, знам, че е малко налудничаво, ама така почувствах нещата докато интерпретирах темата Мода, затова и така я направих. Мисля, че докарах един приличен дизайн Готик стил. На снимките не личи, че съм пръскала със сребърен спрей тук таме. Не харесвам черното кантче по края на подлокжата и горе на шапката, но тоя айсинг трудно се докарва равен и еднакъв, знаете. 

Относно вкуса блатовете са пандишпан, сиропирани с прясно мляко и съм съчетала с крем Оле, шоколад и сметана, а белия е Тирамису на Вива. Тортата е правена на два етажа, които общо измазах и покрих. Все пак висока е около 25 см. 

Ами предизвикателството за мен е налице, а сега ще ви покажа снимките.






понеделник, 5 март 2012 г.

Мартенички бисквитки

Баба Марта бързала, мартеници вързала,
бели и червени, весели, засмени!
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!