Етикети

петък, 6 април 2012 г.

Великденски сладки 12 април 2012г.

12 април 2012г.

Рецепта:

120гр масло
200гр пудра захар
Разбиват се до побеляване, добавят се 2 яйца и ванилова есенция и се доразбиват.
В купа отмерваме около 500гр. брашно и 1ч.л.бакпулвер. Маслената смес се изсипва в брашното и се меси до получаване на меко тесто.
Готовото тесто се увива в свежо фолио и се оставя в хладилник около 10часа.
След това се разточва и се изрязват с формички сладките. Пекат се на около 200гр. на вентилатор.
В тази рецепта маслото  може да се смеси с фъстъчено като се спази грамажа, става страхотно. Може да се добавят есенции и подправки според вкуса. А може да се добави и какао, но количеството на брашното трябва да се намали.


С тази публикация искам да ви поканя на благотворителен базар в 
 „Руски културно - информационен център” ул. Шипка №34 в София, където част от момичетата от Тортената тема в БГ Мама ще подпомогнат със средствата, събрани от базара  Дома за медико социални грижи „Света Параскева” в гр.София, за наемане на висококвалифициран персонал за децата с увреждания. Изложбата е на 17 април и 18 април от 18.00часа.
Заповядайте, сигурна съм, че ще бъде много интересно не само за любителите на сладкарското изкуство, но и за хортата, които искат да направят празника си по-вкусен, по-красив и пъстър, а с това да подпомогнат една добра кауза!

Подробности ТУК

















40 коментара:

  1. Красота! Браво за творческото вдъхновение и положения огромен труд. Прекрасни малки ювелирни произведения на сладкарското изкуство. Много съм впечатлена! Поздрави и още веднъж комплименти!

    ОтговорИзтриване
  2. Ще ми се да има и информация за покритието на бисквитките, както и какви оцветители си използвала, колко време съхнат, за да се предвиди времето на приготвянето. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правя по тази рецепта Захарно тесто
      2,5 с.л. СМС/карбокси метил целулоза/ 7-8 с.л. вода 5-6 с.л. глюкоза 1кг. пудра захар Глюкозата затоплям в МВ и заедно с водата разбърквам и добавям към пудрата захар и сухото СМС, смесени предварително. Меси се до окончателна твърдост на тестото, като ако е твърдо добавяте по мъничко топла вода, докато ви хареса на пипане. Престоява 24 часа и е готово за работа Ако тестото е втвърдено прекалено, се затопля леко в МВ преди употреба. Оцветявам, така както си оцветяваме готовата ММ. СМС - това е карбокси метил целулоза и поръчвам от тук http://elton-bg.com/, като казах, че ми е нужна за хранителни цели. Изпратиха ми и сертификат от фирмата, че е безопасно. Супените лъжици са нормални, дори малко ми малеят като размер. Пудрата захар е на Оберон, с нарисувани ягодки на опаковката и се продава в разфасовки от 0.400кг. Когато покривам торти с тестото, не слагам цялото количество захар, а добавям постепенно докато остана доволна от твърдостта му. Само ще добавя, че различните марки пудра захар при мен поемат различно количество вода, така че, ако видя, че става твърдичко тестото, просто добавям още вода. Ами това е, препоръчвам ти да опиташ първо с половин доза.

      В онлайн магазините се продава и готова моделираща маса, също и сладкарски бои. Боите са различни видове и съхнат сравнително бързо за няколко часа.
      Лично аз пазарувам основно от http://www.cookibooki.bg

      Надявам се да съм била полезна и успех!

      Изтриване
    2. Много благодаря за полезната информация! Весели празници!

      Изтриване
    3. И аз ти благодаря за хубавите думи! В предишния си пост пропуснах да благодаря, тъй като мисълта ми тръгна в друга насока. Весели празници и от мен!

      Изтриване
  3. Много весели празнични сладки! Страшно са сладурски :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Ели! Не знам похвалих ли се, че направих 120 бр. Всичките декорирани! Начесах си крастата здраво :)))

      Изтриване
  4. Много хубави сладки, прекрасни са! Съжалявам, че не можах да присъствам на инициативата, но следващият път обещавам, че ще дойда :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, за следващия път ще се опитаме дните да бъдат по-удобни за посещение, че сега си бяха работни.

      Изтриване
  5. Дойде ли време за великденската подготовка съм винаги заредена с много енергия, с нови идея и огромно желание, да направя нещо, което до сега не съм и да изненадам всички вкъщи.Предложенията за великденските сладки са уникални и толкова разнообразни и цветни.За направа определено трябват освен, талант, желание, но и да си зареден с доза търпение.Но като виждам резултата определено си е струвало цялото време,което е отделено за направата на тези изделия.Чудесна идея за благотворителния базар. силно се надявам и стискам палци да се отзоват повее хора и да помогнем всички заедно.Излюпените пиленца, които току що излизат от черупката си с удивителни. Да ти е жал да ги изядеш на края :)Ще се опитам и аз да постигна такива резултати, благодаря за предложенията и много успехи желая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Всъщност базара беше точно след Великденските празници и определено беше успешен. Продадоха се много торти, сладки и захарни фигури, а паричките дарихме на дома за работа с дечицата, които се нуждаят от по-специални грижи.

      Изтриване
  6. Страхотно изглеждат, толкова са шарени и различни само като за детско парти :) Маслените сладки винаги стават прекрасни и топящи се в устата. Особено с кафе или како :) Много обичам да се занимавам с такива кулинарни красотийки, когато имам време :) Обикновено събота сутрин ставам рано и правя нещо за децата и мъжа ми. Мисля идната събота да ги изненадам с твоите сладки. Е няма да са на Великденска тематика по разбираеми причини, но ще се опитам да ги изрисувам като теб колкото мога :) Много ти благодаря за рецептата и предложението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за положителния коментар! Много се радвам, че сладките са ти харесали и успех, само търпение е нужно и сигурна съм, че ще станат страхотни!

      Изтриване
  7. Сладките изглеждат чудни и ако организирате скоро или някога пак подобна инициатива ще се включа с удоволствие. Чудя ти се на сръчните ръчички как си успяла да направиш тези дребни детайли... Но аз за жалост не съм от най-добрите кулинарки и главата и въображението трудно ми ги побират :) Рецептата с удоволствие ще я споделя с моя близка приятелка, която е е много добра в кухнята и съм сигурна, че ще остане възхитена :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Всичко е въпрос на желание, сигурна съм, че ще направиш страхотни сладки, само време и търпение е нужно :)))

      Изтриване
  8. Много хубави предложения за великденски сладки, които мисля, че всички ще харесат и ще останат предоволни. Много добре си ги оцветила има и овчици. На децата ще са им интересни и това е добър начин да ги накараш да хапнат малко повече.Лалетата също много ми допаднаха, като истински са станали. Благодаря за рецептата и подробното описание както и за многото снимки. Дано по често споделяш с нас творенията си.Дано на благотворителния базар в „Руски културно - информационен център” се отзоват много хора.Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Всъщност изложбата мина по Великден и наистина имаше голям успех, за което принос имат и многото добри хора, дошли да си купят нещичко с благотворителна цел.

      Изтриване
  9. Много добре изглеждат тези Великденски сладки.Поздравления за шарените идеи и фигурки.Ще се опитам и аз да ги направя.Макар, че сигурно доста време е необходимо, за да се успее да се направи точно така.След самата форма, трябва и да се оцветят, и на края да ти е жал да ги хапнеш.Децата със сигурност е останат предоволни, особено ако и те самите се включат в създаването им.Допринасят допълнително за още по добро настроение.Лалетата са станала чудни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи! Всяко хубаво нещо иска време и търпение - това е истината. Но за мен времето, прекарано в правенето и декорирането на сладки, минава неусетно, сякаш за някакъв период от време се пренасям някъде другаде, където е много спокойно и приятно :)))

      Изтриване
  10. Много красиви сладки в какви ли не великденски форми, благодаря за вкусната рецепта и предложения.

    ОтговорИзтриване
  11. Добре е че си отбелязала, че трябва готовото тесто се увива в свежо фолио и да се оставя в хладилник около 10часа. След това да се разточва и да се изрязват с формички сладките. Пекат се на около 200гр. на вентилатор. Аз лично щях на 180 градуса да ги пека , даже и на по малко, тъй че ти благодаря за информацията и за невероятните сладки.Като гледам колко са хубави да ти е жал да си хапнеш от тях.Вижда се че имаш талант и най вече желание за готвене и да радваш своите близки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Честно казано желание за готвене нямам абсолютно никакво, но пък декорацията ми доставя огромно удоволствие. Но нали двете са свързани, та честичко бъркам разни нещица. А семейството ми вече изобщо не иска да ги яде, оядоха се дето се вика, на благини :)))

      Изтриване
  12. хахаха напълно разбирам това ояждане и в нас е същото хахаха като им се огажда и приготвя какво ли не е така.Хубаво е, че се прави такъв коледен благотворителен базар при „Руски културно - информационен център” ул. Шипка №34 в София, където част от момичетата от Тортената тема в БГ Мама ще подпомогнат със средствата, събрани от базара Дома за медико социални грижи „Света Параскева” в гр.София, за наемане на висококвалифициран персонал за децата с увреждания, силно се надявам да се отзоват много хора, които искат да помогнати и да се включат.Сладките са страхотни, които си снимала и качила в статията.Вижда, се че си отделила много време за рях.Успехи желая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за посещението и хубавите думи. Този базар мина тази пролет, по Великден и наистина имаше голям успех. Надявам се догодина да организираме отново нещо подобно.

      Изтриване
  13. Тези невероятни предложения за великденските сладки са уникални и толкова разнообразни и цветни.Трябват много талант, желание, но и да имаш голямо търпение, за да ги направиш и то в такива цветове, като реални са,но като виждам резултата определено си е струвало цялото време,което е отделено за направата на тези изделия.Чудесна идея за благотворителния базар.Със сигурност ще си препиша рецептата и аз ще се пробвам да ги издокарам по този начин.Сигурно се пекат бързо.Може да се използват и бонбонки са украса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Наистина смятам, че ако има желание и достатъчно търпение, всичко може да се направи, така че успех със сладките! И да, приготвянето на сладките е много по-бързо от декорацията им :)))

      Изтриване
  14. Великденските сладки са страхотни и ужасно вкусно.Много приятни цветове като истински са.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря! Радвам се, когато това което правя се хареса на някой. То това е и смисъла - не само да се наядем, а да направим света около нас по-красив, кой с каквото може :)))

      Изтриване
  15. Искам да ви поздравя за тази инициатива, с която сте се захванали по този вкусен начин.Дано да има все повече добри хора, които да ви следват.Да има благотворителен базар в „Руски културно - информационен център” е чудесно, ще може да се помогнат със средствата, събрани от базара Дома за медико социални грижи „Света Параскева” в гр.София, за наемане на висококвалифициран персонал за децата с увреждания. Дано да присъстват много хора.Желая ви успех, сладките са невероятни и дано да продължавате с тези каузи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Тя тази сладка изложба мина пролетта по Великден и то доста успешно, надявам се догодина отново да се организира нещо подобно. Определено желаещи да се включат не липсват, а и винаги има благотворителни каузи, които си заслужават усилията. Още веднъж благодаря!

      Изтриване
  16. Благодаря за тези вкусотии които не спираш да правиш и да публикуваш за нас. Изглеждат фантастично, аз със сигурност няма да имам нервите толкова време да си играя с тези цветове, а и едва ли ще ми се отдаде такъв шанс толкова време никой да не ги изяде.Хубаво е че в тази рецепта маслото може да се смеси с фъстъчено като се спази грамажа, става страхотно. Може да се добавят есенции и подправки според вкуса. А може да се добави и какао, но количеството на брашното трябва да се намали.С всичко това ще бъдат още по неустоими и вкусни.Страхотни снимки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ви благодаря за времето и вниманието, което ми отделяте и хубавите коментари, които ми оставяте! Всъщност тези сладки отдавна са изядени, сега подготвям Коледните :)))

      Изтриване
  17. Благодаря за подробната рецепта и упътвания за пудрата захар която е на Оберон, с нарисувани ягодки на опаковката и че се продава в разфасовки от 0.400кг. Специално ще я потърся и ще ги направя изглеждат много шарено , весело и децата няма как да не ги харесат, направо да ти е жал да развалиш целият този труд. Добре е че си проверила за тези оцветители, трябва да има някакъв хранителен режим и да се внимава какво слагаме в организма си. Разбрах от по горе прочетеното че има и коледни сладки, ще се радвам ако споделиш и тях тук за нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Вече има публикация с моите Коледни сладки. Направих много, много, за всички близки и приятели. Снимала съм само част от тях, за да не бъда досадна с повторения на идеята. Успешна година ви пожелавам, много здраве и късмет!

      Изтриване
  18. И според мен идеята...."част от момичетата от Тортената тема в БГ Мама ще подпомогнат със средствата, събрани от базара Дома за медико социални грижи „Света Параскева” в гр.София, за наемане на висококвалифициран персонал за децата с увреждания. " е толкова великодушно и хубаво, дано да има повече хора като вас,които да им помагат с каквото може браво!Сладките са страхотни има всякакви форми, дори и на овчици,които силно ме впечатлиха, как са изпипани и до най-малкият детайл!Дано се съберат много средстав и да се разпространи вашата кауза сред повече хора.

    ОтговорИзтриване
  19. Много благодаря за тази информация и адреса..."Руски културно - информационен център” ул. Шипка №34 в София, където част от момичетата от Тортената тема в БГ Мама ще подпомогнат със средствата, събрани от базара Дома за медико социални грижи „Света Параскева” в гр.София, за наемане на висококвалифициран персонал за децата ...." дано все повече и повече хора вземат пример от вас и помагат с каквото могат.Ще се включа и аз в тази инициатива. Сладките изглеждат страхотно в много красиви сладки в красиви цветове.

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви за вниманието, но явно не сте обърнали внимание, че това събитие е от миналата година.

    ОтговорИзтриване

Коментари