Етикети

неделя, 13 февруари 2011 г.

Шоколадово руло
Продукти:
5яйца
10 с.л. захар
15 с.л. брашно /равни, без връх/
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия /течна/
Белтъците се отделят и със захарта се разбиват на твърд сняг. След това се добавят жълтъците и се бие още малко. Постепенно се добавя пресятото брашно, заедно с бакпулвера и накрая и ванилията.
Крем:
1 крем Оле шоколад на доктор Йоткер, приготвен по описания на гърба на пакетчето начин, но с по-малко мляко - 300мл
200мл сметана течна подсладена
1/2 ч.ч. течен шоколад /аз имах Финети/
Разбива се сметаната и към нея се добавя крем Оле шоколад, след това леко са затопля течния шоколад на микровълновата и се добавя към крема.
Блата се пече в голяма тава /използвам тази, която се продава заедно с печката/, върху пекарска хартия на 200градуса около 10мин. След това се оставя върху влажна кърпа да изстине добре. Маже се с крем и се навива на руло.

събота, 12 февруари 2011 г.

Сладки с фъстъчено масло /за СВЕТИ ВАЛЕНТИН






































От доста време исках да опитам вкуса на домашни сладки с фъстъчено масло и ето спретнах едни по рецепта от нета. Вкуса определено ни допадна.
Тъй като получих доста запитвания относно рецептата, ще напиша начина за приготвяне на тези сладки.
Продукти:
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. фъстъчено масло
1/2 ч.ч. масло(маргарина), размекнато
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
брашно, колкото поеме, до получаване на средно твърдо тесто.

Начин на приготовление:
Смесете захарта, кафявата захар, фъстъченото масло, маслото(маргарина) и с миксер разбийте. Постепенно добавете предварително пресятото с бакпулвера брашно.
Полученото тесто разточете с точилка и изрежете с формички за сладки и ги наредете върху покрита с хартия за печене тава.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 8-10 минути или докато краищата станат златисти.
Фондана е домашно приготвено захарно тесто, познато в сладкарските среди като Руска Мастика2. Декорацията е от айсинг. В рецептата на Еклерова торта съм дала линк към темата, където подробно е описан начина на приготвяне на това покритие. Там има и рецептата на айсинга, към който съм добавила сладкарски бои и съм украсила сладките.

събота, 5 февруари 2011 г.

Шоколадова торта СЪРЦЕ














Блат:
140 г меко масло
40 г пудра захар
1 пак. ванилия
6 яйца
130 г натурален шоколад
180 г захар /за белтъците/
180 г брашно
Разбиваме с миксер маслото, пудрата захар и ванилията.Добавяме жълтъците един по един. Шоколадът се разтопява на водна баня и се прибавя към сместа. Белтъците и предвидената за тях захар се разбиват на сняг и се смесват с тестото заедно с пресятото брашно постепенно.Кръгла 24-сантиметрова тавичка се застила с хартия за печене.Изсипваме тестото и заглаждаме повърхността. Печем при 180 С в предварително загрята фурна. За по-сигурно можеш да провериш с клечка как се е изпекъл блатът. След като изстине, го разполовяваш и се слепват давата блата с крем. За да е по-висока за тази торта съм направила още 1/2 от дозата, за да се получат 3 блата
Сиропирани са с по 1чаша ароматно кафе.

Крем:
Крема е ганаш. Или за тази торта съм използвала 700мл бита,подсладена сметана и 400 гр натурален шоколад, разтопен на водна баня.