Етикети

събота, 1 януари 2011 г.



Поради проявения интерес към Еклерова торта ще се опитам стъпка по стъпка да публикувам рецептата и начина, по който съм направила тази торта. Надявам се да бъда полезна на всички, които са заинтригувани.



БЛАТ:
8 яйца
16 с.л. захар
16 с.л. брашно
1 ч.л.бакпулвер
Белтъците отделям и със захарта се разбиват на сняг, като за целувки. След това се добавям жълтъците и се бие още малко. Накрая и брашното, което е пресято със сито и се добавя постепенно лъжица по лъжица, смесено с бакпулвера.
Пекат се 2 кръгли блата с диаметър 26см и 1 правоъгълен, на 200гр.С, около 15 мин. за блат.
Блатовете са по рецепта на Пепи и повече информация може да получите от линка, който съм дала по-надолу.
www.bg-mamma.com/index.php?topic=339926.0

КРЕМ
Използвала съм готов крем Оле ванилия на Доктор Йоткер
На гърба на опаковката има указание за приготвянето му, като аз намалявам количеството на прясното мляко и за 4 пакетчета суха смес използвам 1200 мл. прясно мляко.
От прясното мляко отделям малко и смесвам с 1пакетче желатин. След като желатина набъбне го разтопявам на водна баня или в микровълнова, но да не завира. Смесва се с останалото мляко и се бие с миксера заедно със сухата смес до сгъстяване.

ЗАХАРНО ПОКРИТИЕ
То е познато в сладкарските среди под името Руска мастика2 и рецептата може да ползвате от тук
www.bg-mamma.com/index.php?topic=339926.0
С него може да се моделират фигурки и да се покриват торти, като под покритието трябва да има измазан маслен крем или кайсиев мармалад.


ЕКЛЕРИ- готови еклерчета, закупени от близкия магазин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1кръгъл блат поставям и сиропирам леко с 1к.ч.захарен сироп, компот, прясно мляко със захар или каквото имате под ръка. Върху него се нареждат еклерите и се преценява колко висока ще стане тортата, след като поставиме и другия кръгъл блат отгоре. От правоъгълния блат, който е добре да е по-тъничък, режа ленти и обвивам отстрани с тях тортата, пристягам с ринг за торти и чак тогава заливам еклерите с ваниловия крем. Отгоре се поставя втория блат и също се сиропира. Така приготвената торта слагам в хладилника за около 12часа.
Приготвям маслен крем, като разбивам около 200гр масло с пудра захар до побеляване. Ако е много гъсто се добавя лъжица прясно мляко.
Тортата се изважда от хладилника и се откопчава ринга. Тя трябва да е стегнала добре и след това се измазва с масления крем отвсякъде. По този начин се заглаждат всички неравности по тортата и чак тогава се покрива с разточено захарно тесто.
За фигурките се използва сладкарска боя.

АЙСИНГ
1белтък разбивам с около 250гр пудра захар и слагам във фунийка от хартия за печене, чийто връх се отрязва. Рисувате или принтирате снежинката на лист хартия и я поставяте в канцеларски джоб. След това внимателно се повтарят очертанията върху картинката през найлоновия джоб с айсинг, като линийките трябва да се свързват, за да не се разпадне, когато е готова. Оставя се да изсъхне поне 10часа. Много е чупливо и затова се работи внимателно и прецизно.

Свещите са оформени от същото захарно тесто, като най-отгоре съм сложила истински чаени свещи. С айсинг се правят уж потеклите капки парафин.

Ангелчето има и крилца, които са направени от айсинг и са залепени на гърба му след като фигурката беше готова.

УСПЕХ на тези които се възползат от идеята за торта и ще се радвам, ако съм била полезна.
ДОБЪР АПЕТИТ!

2 коментара:

  1. Браво, изглежда страхотно!На каква гъстота се разбива белтъкът?

    ОтговорИзтриване
  2. Айсингът трябва да е гъст, затова слагам над 200гр пудра захар на 1 белтък. Зависи колко е голямо яйцето,все пак.

    ОтговорИзтриване

Коментари